everything about 3b
agatko ja też chce Twoje ściągi:D
meila znasz
Offline
uzupełnienie ściągi od Oli
Aminokwasy NH2-CH2-COOH<=H2O=>NH2-CH2COO- + H+; NH2-CH2-COOH<=H2O=> OH- + NH2+ - CH2COOH; CH2-COOH+ NaOH --> NH2-CH2-COONa+ H2O glicynian sodu; NH2-CH2-COOH+HCL--> Cl- + NH3-CH2-COOH chlorowodorek glicyny; otrzymywanie H2N-H+CL-CH2-C(=O)-OH -NH3-> H2N-CH2-C(=O)-OH + NH4Cl; CH3CHO-HCN; NH3->H3C-CH-(NH2)-C?N—H20->H3C-CH-(NH2)-COOH; POWSTAWANIE SOLI H2N-CH2-C(=O)-OH + Hcl--> [H3N-CH2-C(=O)-OH]++H2O chlorowodorek glicyny; H2N-CH2-C(=O)-OH + NaOH--> H2N-CH2-C(=O)-ONa+ H2O glicynian sodu; trwałe sole kompleksowe 2H2N-CH2-C(=O)-OH+ Cu(OH)2-->diglicynian miedzi(II)+ H2O; aminokwasy + alkohole= estry: H2NCH2COOH+ CH3CH2OH<=> H2NCH2COOCH2CH3+ H2O Białka badanie wł. Glicyny: Prob 1. HCL, dodajemy glicynę i oranz metylowy, Prob 2. Na(OH)2, dodajemy glicyne i fenoloftaleinę, => badanie odczynu wodnego glicyny--> obojętny--> papierek nie zmienia barwy; badanie zachowania się wobec kwasów i zasad=> glicyna zobojętnia kwas i zasadę, fenoloftaleina sie odbarwia a oranz metylowy zmienił barwe na żółto- pomarańczową. Badanie właściwości fizycznych białek: trzy probówki z białkiem: 1. ogrzewamy, 2. dodajemy (NH4)2SO4, 3. PbCl => we wszystkich próbówkach zaszło zjawisko ścinania białka; w reakcji z kwasem azotowym reakcja ksantoproteinowa; Wykrywanie składu pierwiastkowego: węgiel=> ogrzewanie prob. z białkiem-> zmiana barwy na czarną, zwęglenie białka, ścianki pokryły się kropelkami wody, wydziela się wodór; Gotowanie białka z NaOH,nad wylotem probówki trzymamy papierek uniwersalny, barwi się on na zielono, wykryto amoniak (azot); W obu probówkach r-r po gotowaniu, dodajemy do 1. Pb(NO3)2, do 2. NaOH, CuSO4, w prob. 1. strąca się krwistobrunatny osad siarczku ołowiu(II), w prob2. Powstał r-r barwy różowo fioletowej- reakcja biuretowa.
uzupełnienie stworzone przez Agatę
ps. hehe trzeba będzie niedługo nadawać numery wersji poszczególnym ściągom ;p
Offline